Mlečne bombetke
Mlečne bombetke s mehke in celo malo sladkega okusa. Najboljše so tople, tako po teksturi kot po okusu, saj so ravno takrat najbolj mehke, kombiniramo pa jih lahko s čimer koli. Zaradi velike količine mleka mlečne bombetke pojejte v dveh dneh po peki. Avtorica recepta je La Sanja.
- Količina: 16
- Čas priprave: 3-4h
- Velikost pekača: pekač od pečice
Sestavine:
- 600 g moke Fascia Rossa
- 7 g soli
- 270 g toplega mleka
- 16 g svežega kvasa
- 2 jajci + 1 rumenjak
- 80 g sladkorja
- 125 g masla sobne temperature
V toplem mleku razdrobimo kvas in dodamo žlico sladkorja. Pustimo vzhajati 10-15 minut. V drugi skledi zmešamo moko in sol ter ubijemo jajci in rumenjak. V skledo, v kateri bomo mesili, zlijemo vzhajan kvas, sladkor in jajca. Premešamo.
Ob počasnem mešanju dodajamo moko v majhnih količinah. Ko jo vso porabimo, mesimo še 10 minut, nato pa po žlicah dodajamo maslo. Ko porabimo vsega, mesimo še 10 minut. Testo oblikujemo v kepo, ga pomokamo, damo v skledo, pokrijemo in na toplem brez prepiha vzhajamo 1-2 h na dvojno velikost.
Po prvem vzhajanju ga zgolj na hitro pregnetemo ter razdelimo na 16 kosov teže ca. 75 g. Oblikujemo jih v mini hlebček, damo na pekač, pokrijemo s krpo in vzhajamo še 20-30 minut. Pred peko jih premažemo z jajcem in trikrat zarežemo po širini.
Pečemo 10 minut na 210 stopinjah, nato pa še 10 minut na 180 stopinjah. Pečene ohladimo na pekaču, po peki pa jih takoj pokrijemo s krpo, da ohranimo njihovo mehkobo. Postrežemo tople z različnimi dodatki.