Grisini
Grisini so lahko vedno pri roki. So hitri prigrizek, ko nas zaščemi v želodčku. Naj bo to s pršutom, sirom, z olivami. Pa tudi s kozarcem vina se obnesejo. Recept je pripravila La Sanja.
- Količina: ca. 18 (40×1 cm)
- Čas priprave: 2 h
- Velikost pekača: pekač od pečice
Sestavine:
- 150 g tople vode
- 8 g svežega kvasa (4 g suhega)
- 1 ČŽ sladkorja
- 40 g oljčnega olja
- 300 g moke Polselli Fascia Rossa
- 6 g soli
- 70 g črnih oliv (izkoščičenih in nasekljanih)
- 4 večje vejice svežega rožmarina ali 1-2 ČŽ suhega
Če uporabljamo sveži rožmarin, ga speremo pod vodo, ostrgamo lističe in jih za 30-45 minut postavimo v pečico na 100 stopinj, da se posušijo. Suhe nato stolčemo v možnarju ali nasekljamo z nožem.
Nato se lotimo testa: v topli vodi raztopimo kvas in sladkor, damo na stran. V drugi skledi zmešamo moko, sol in rožmarin. V posodi, v kateri bomo mesili, zmešamo olje in kvas z vodo, nato pa po žlicah dodajamo moko, da porabimo vso količino. Mesimo še 15 minut, da postane testo elastično. Na pomokani delovni površini ga nato oblikujemo v kepo in vgnetemo še olive. Razvaljamo ga na velikost ca. 25×40 cm, pokrijemo s krpo in pustimo vzhajati 45-60 minut na toplem brez prepiha.
Z nožem za pico izrežemo dolge trakove, debeline ca. 1 cm, jih malce oblikujemo z rokami, da postanejo podobni grisinom ter jih zlagamo na pekač. Pokrijemo in vzhajamo še 25 minut. Medtem segrejemo pečico na 220 stopinj. Grisini se pečejo 15 minut. Po tem jih ohladimo na pekaču in hranimo v zaprti posodi.