“Ta pravi” domači kruh
Farro je čudovita mešanica, bele pšenične moke, pirine moke in pšeničnih kalčkov. Tako preprosto lahko tudi ti doma pripraviš tak kruh.
Sestavine:
- 500 g moke Farro
- 4 g Nature (naravni kvas/ droži, pšenični slad in pivski kvas)
- 320 g vode
- 12 g soli
Postopek: Moko stresemo v skledo, v kateri bomo zamesili kruh. Priporočam uporabo plastične posode s pokrovom. V vodi razstopimo sol in naturo. Vodo primešamo moki in na hitro pregnetemo v kepo.
V naslednjih dveh urah testo vsaj trikrat pregnetemo. Testo si stresemo na delavno površino ali mizo in oblikujemo v štruco ali hlebec. Postavimo ga v pomokano košarico in vzhajamo na sobni temperaturi (vsaj 20 stopinj ) še nadaljnje 3-4 ure. Testo postavimo na hladno (v hladilnik čez noč).
Naslednje jutro: Testo lahko pred peko oziroma po potrebi vzhajamo še kakšno uro na sobni temperaturi. Pečico segrejemo na 240 stopinj. Će imate šamotno opeko ali kamen iz gline, je za segrevanje potrebna vsaj 1 ura. Če kamna nimate, lahko segrejete pladenj ali posodo, v kateri boste pekli kruh. Kruh prevrnemo na vroči pladenj in ga poljubno zarežemo, s tem pa mu tudi pomagamo, da med peko dodatno naraste.
Domači kruh prvih 15 minut pečemo z dodano paro, naslednjih 15 minut pa temperaturo zmanjšamo na 220 stopinj in pečemo brez pare. Kruh postavimo na rešetko, da se ohladi.