Slaniki
Vsi dobro vemo, kako izgledajo in kakšen okus imajo slaniki, zato si poglejmo, kako jih lahko pripravimo doma. Recept je pripravila Maša Trubačev.
Sestavine za testo:
- 600 g moke Polselli di grano tenero lipo “00
- 420 ml toplega mleka
- 1 zavitek suhega kvasa
- 1 žlička sladkorja
- 1/2 žličke soli
Sestavine za preliv:
- 1 žlička soli
- 2 žlički moke
- 1/2 žličke sode bikarbone ali pecilnega praška
- voda po potrebi
- olje za premaz
Vse sestavine za testo stresemo v mešalnik in gnetemo 10 – 15 minut, da testo postane lepo gladko. Pokrijemo ga s krpo in ga na sobni temperaturi pustimo vzhajati 30 – 45 minut. Vzamemo ga iz posode in ga razdelimo na 10 enakih delov, kjer naj vsak del tehta 100 gramov.
Vsak del oblikujemo v kroglice in pokrite pustimo počivati 15 minut. Vsako kroglico razvaljamo na v podolgovato obliko debeline 3-5 mm. Široka naj bo približno 10 cm, dolga pa 40. Zvijemo jo po širini, tako da dobimo podolgovato rolico. Nekoliko narazen jih postavimo v pekač na peki papir in jih malenkost premažemo z oljem. Tako jih še 30 minut pustimo vzhajati. Pripravimo slan preliv (vse sestavine zmešamo v posodici, potem pa dodamo vanjo še žlico ali dve vode, da dobimo tekoč, a vseeno gost preliv).
Slanike pečemo v pečici na 200 stopinjah, najprej 12 minut, nato jih vsamemo iz pečice in pokapamo s slanim prelivom, potem pa jih ponovno postavimo v pečico še za 3 minute (do zlato-rjave barve).
Pečene slanike pokrijemo s krpo in počakamo, da se nekoliko ohladijo.