Pica rolice
Sestavine za Tangzhong:
- 20 g moke
- 100 g vode
Sestavine za testo:
- 350 g moke Polselli (Farina rossa)
- 8 g soli
- 105 g mleka
- 15 g svežega kvasa (ali 6 g suhega)
- 1 JŽ sladkorja
- 35 g masla
- 1 jajce
Potrebujemo še:
- Paradižnikovo omako
- Sir, šunko, origano
Količina: 10 rolic
Čas priprave: 3 h 30 min
Velikost pekača: Ø 35 cm
Pri pripravi mini pic, ki jih imenujemo tudi pica rolice, se najprej lotimo se tangzhonga. V lonček damo moko in jo prelijemo z vodo. Počasi segrevamo, dokler se masa ne zgosti na konsistenco vročega pudinga. Predenemo na krožnik, pokrijemo s plastično folijo in ohladimo na sobno temperaturo. Za tem se lotimo vesta. V skledo damo moko, na stran pa vmešamo sol, da ne bo prišla v stik s kvasom. V lončku segrejemo mleko do mlačnega, vanj nadrobimo kvas in dodamo sladkor. Premešamo in pustimo 15 minut, da vzhaja.
V drugem lončku raztopimo maslo (v tem koraku maslu dodamo tudi razžvrkljano jajce, če smo ga slučajno pozabili dati iz hladilnika in ni sobne temperature). Nato v moko naredimo luknjo, vanjo vlijemo mleko, maslo in tangzhong. Z mešalnik mesimo 10 minut, nato pa si naoljimo roke in površino ter mesimo še ročno 10-15 minut, da postane testo elastično.
Posodo, v kateri bomo vzhajali, in kupček testa premažemo z oljem in na toplem mestu brez prepiha vzhajamo 40-60 minut, da naraste na dvojno količino. Po tem času pregnetemo in vzhajamo še enkrat.
Nato testo razvaljamo na 4-5 mm debeline, premažemo s paradižnikovo omako in obložimo z nadevom (sir, šunka, tuna, origano … ), tesno zavijemo in narežemo na cca. 5 cm dolge ‘njokce’. Polagamo jih v pekač, v katerem bomo pekli, ki smo ga poprej premazali z oljem in obložili s papirjem za peko.
Pečico segrejemo na 180 stopinj. Pokrijemo s folijo in vzhajamo na toplem nadaljnjih 20 minut. Pica rolice premažemo z mlekom in jih postavimo v pečico. Pečemo 45 minut in postrežemo še tople.