Obroč s semeni
Najbrž se strinjamo, da je kruh res univerzalna jed. Če si morda zaželite malo bolj posebnega, je definitivno vredno poskusiti obroč s semeni. Recept je pripravila La Sanja.
Sestavine:
- 50 g mešanih semen (lan, sezam, bučnice, sončnična semena…)
- 50 g vode
- 180 g tople vode
- 4 g svežega kvasa
- 280 g Polselli Le Ricette Multicereali
- 7 g soli
Najprej se lotimo priprave semen. Na ponvici brez olja jih pražimo par minut, da zadišijo in pričnejo pokati. Odstavimo, malce ohladimo in prelijemo z vodo (50 g). Pustimo, da se napajajo čez noč ali vsaj par ur pred izdelavo kruha. Če uporabljate večja semena (sončnična, bučna…), jih preden jih zalijete z vodo, nasekljajte na manjše koščke (v možnarju, multipraktiku ali pa ročno).
Vodo (180 g) segrejemo do toplega. Vanjo nadrobimo kvas. Medtem v posebni skledi odtehtamo moko in sol ter premešamo. V skledo robotskega mešalnika (oz. tisto, v kateri bomo mesili), vlijemo mešanico vode in kvasa. Zaženemo mešalnik na srednjo hitrost in po žlicah dodajamo moko, da porabimo celotno količino. Mesimo še dodatnih 15 minut. Čisto na koncu dodamo še semena in na hitro pregnetemo.
Prvo vzhajanje traja 45 minut – testo oblikujemo v kepo, damo v skledo, pokrijemo s krpo in vzhajamo. Po prvem vzhajanju na hitro pregnetemo, razdelimo na dva dela, oba oblikujemo v kepo, na sredi pa s kuhalnico naredi luknjo. Damo na pekač, pokrijemo s krpo in pustimo vzhajati 10 minut.
Nato vsakih deset minut širimo luknjo in raztegujemo testo. Se pravi, da po prvih desetih minutah vzamemo testo, ga z dlanmi malce razvlečemo, razširimo luknjo in pustimo počivati 10 minut. To naredimo vsega skupaj 3-4-krat oz. tolikokrat, da je zunanji premer kroga okoli 15 cm.
Ko to dosežemo, postavimo kruh na zadnje vzhajanje, ki traja 25 minut. Medtem segrejemo pečico na 220 stopinj. Kruh pred peko pomokamo in ga s škarjami zarežemo pod kotom okoli 45 stopinj. Kruh pečemo 20-25 minut, pečenega pokrijemo s krpo in pustimo, da se malce ohladi.