Napolitanska pica

Ta čudoviti recept je za 6 pic s predtestom “Biga”, ki ga je treba pripraviti dan prej. Skupen čas priprave je torej 2 dni.
1. dan pripravimo predtesto biga. Sestavine:
- 700 g moke Polselli Classica
- 350g hladne vode
- 4g nature
Postopek: vse sestavine na hitro premešamo, ne gnetemo , ampak nastati morejo žganci. Posodo pokrijeno s PVC folijo, ki jo preluknjamo. Bigo pustimo 14-16 ur na kontrolirani temperaturi med 10-15 stopinj. Če je pretoplo, jo lahko po nekaj urah postavimo tudi na hladno.
2. dan se lotimo glavnega testa. Sestavine:
- Biga
- 300 g moke Polselli Classica
- 320 g hladne vode
- 24 g soli
- žlička sladkorja
- žlička oljčnega olja
Postopek: Če imamo zmogljiv mešalnik, lahko testo pripravimo v planetarnem mešalniku, oz. celo v spiralnem, ki je primernim za testo. V kolikor bomo delali testo na roke, bigi dodamo 1/4 vode in pregnetemo. Ko se voda vsrka, dodamo del moke in pregnetemo, testo pustimo počivati 5 minut in postopek ponovimo, dokler ne porabimo vse vode in moke. Počitek testa med gnetenjem je obvezen!
Sladkor dodamo, ko vodo vlijemo tretjjič, sol pa čisto na koncu, ko vlijemo preostanek vode. Na koncu, ko dobimo prožno kepo, dodamo še olivno olje, testo pa še nekaj časa obdelujemo na delovni površini. Oblikujemo 6 kroglic in jih vzhajamo na sobni temperaturi (vsaj 23 stopinj) še 4-5 ur. Testo raztegnemo in pečemo pice.