Košarica
0.00€

Listnato testo in Mille Foglie

Mille Foglie

Za vas smo pripravili recept za odlične Mille Foglie z jagodno in mandljevo kremo. Recept je sestavila Sara Popović.

Listnato testo/maslo:

  • 1.5 skodelice masla
  • 0.5 skodelice moke

Zmešajte skupaj, najbolje v multipraktiku ali z mešalnikom, maso »razmažete« na prozorni foliji in oblikujete v kvadrat velikosti ptibl. 20 cm x 20 cm, zavijete v folijo in postavite v hladilnik.

Testo:

  • 2 skodelici moke (Polselli Croissant)
  • 0.5 skodelice hladne vode
  • 0.5 JŽ sladkorja
  • 1 čajna žlička soli
  • 0.5 JŽ limoninega soka
  • 0.5 skodelice masla

Vse sestavine dobro premešajte, jih pregnetete in po potrebi dodate še kanček moke. Potrebno je paziti, da je ne dodajamo preveč, četudi se se morda testo malo lepi na roke. Testo oblikujemo v enako velikost kot maslo prej, zavijemo v folijo in postavimo v hladilnik.

Pri listnatem testu je pomemben počitek testa in masla. Po navadi oboje približno dve uri pustimo v hladilniku, ki je nastavljen na priblizno 8°.

Ko se odločimo za delo, vzamemo testo iz hladilnika, ga položimo na pomokano površino, razvaljamo v pravokotno obliko (debeline malo več kot centimeter), na sredino položimo maslo, ki ga z vsake strani pokrijemo s testom. Vse skupaj dobro razvaljamo. Ta del je morda malo težji, dokler je maslo še hladno.

Razvaljano testo v pravokotni obliki obrnemo za 180° in kot prej ponovno pokrijemo, oz. tokrat samo zložimo levo in desno stran testa proti sredini. Zavijemo v folijo in postavimo v hladilnik, da testo počiva kakšno uro.

To sta bila dva prepogiba, naredimo jih približno šest. Počitki so lahko tudi krajši. Vsakič, ko vzamete testo iz hladilnika, ponovite prepogib. Ko  opravimo šesti prepogib, ga pustimo počivati še zadnjič, potem lahko z njim že pričnemo delati.

V tem primeru sem iz testa naredila Mille Foglie, iz ostanka testa pa slane zvite palčke.

Jagodna krema:

  • 200 g jagod (jaz sem uporabila zmrznjene)
  • 40 g sladkorja
  • ½ JŽ gustina
  • 130 g mascarpone
  • 1 x Kremfix

V kozico stresite jagode, dodajte toliko vode, da jih pokrije. Kuhajte tako dolgo, da se jagode zmehčajo in voda malo izpari. Vsebino stresite v mešalnik, dobro zmešajte, dodajte sladkor in gustin ter vse skupaj še enkrat dobro premešajte.

Mešanico postavite nazaj v kozico in jo skozi sito zgostite do gostote sirupa. Malo jo ohladite, dodajte mascarpone in zmešajte z mešalnikom, pri čemer med mešanjem dodajte Kremfix. Nato preložite v dresirno vrecko in postavite v hladilnik.

Mandljeva krema:

  • 150 ml mleka
  • 1 čajna žlička gustina
  •  3x rumenjak
  • 100 g mletih mandljev
  • 50 g sladkorja

V kozici pogrejete mleko skoraj do vretja. V posodi posebej zmešajte ostale sestavine, ki se bodo zgostile v maso. Med mešanjem počasi dodajajte toplo mleko. Ko dobite tekočo maso, jo dajte nazaj v kozico in počasi zgostite do primerne gostote.

Prestavimo v dresirno vrecko in pustimo v hladilniku.

Testo:

Pečico segrejete na 190°C. Listnato testo razvaljajte na približno debelino 0.5 cm, nato izrežite 3 pravokotnike v velikosti 20 x 10 cm, jih položite na s peki papirjem obložen pekač in pecite približno 20 minut oz. do zlato-rjave barve.

Ostalo testo narezite na trakove, večkrat zavijte okoli svoje osi, posujte s soljo in specite na isti temperaturi.

Ko so pravokotniki pečeni, jih ohladito in pričnite s sestavljanjem. Na prvi pravokotnik po kupčkih nabrizgate jagodno kremo, na drugega mandljevo kremo, na tretjega pa obe skupaj. S kremo ne varčujte, po vrhu lahko potresete sladkor v prahu, po želji dodate tudi stepeno smetano, razne dekoracije ipd …

Verjamem, da boste uživali v božanski sladici Mille Foglie.

 

Sarini recepti
Nazaj
Listnato testo in Mille Foglie
Naprej
Salsa v kuhinji s Salome in Saro