Potica
Potica je tradicionalna slovenska sladica, ki jo gotovo pozna praktično vsak slovenec. Celo več, Evropska komisija je v uradnem listu EU objavila uredbo, s katero je Slovensko potico zaščitila kot zajamčeno tradicionalno posebnost. Potica je praktično nacionalni simbol, znamenitost in po svoje tudi prepoznavnost. Če želimo kakšnega tujega prijatelja počastiti s pristno slovensko sladico, mu lahko spečemo potico. Tokratno potico je za vas spekla Sara Popovič.
Kvas:
- 1 dcl mleka
- 1 suhi kvas
- 1 čajna žlička sladkorja
Mleko segrejemo (ne sme biti vroče, ampak toplo!), vanj umešamo kvas in sladkor, pokrijemo s folijo in počakamo, da se kvasovke “aktivirajo”.
Testo:
- 500g moke Polselli Lievitati
- 200ml mleka
- 80g masla
- 80g sladkorja
- 4 rumenjaki
V segretem mleku stopimo maslo. Ko se maslo stopi, odstavimo, umešamo sladkor, počakamo, da se ohladi in umešamo še rumenjake. Na sredini moke naredimo jamico, kamor umešamo kvas. Ko se mlečna mešanica ohladi, jo dodamo k moki in dobro pregnetemo. Pripravljeno testo v posodi postavimo na toplo in pustimo da vzhaja.
Nadev:
- 400 g lešnikov (zmletih)
- 100 g mandljev (zmletih)
- 100 g rozin namocenih v Amaretto
- 150 g sladkorja
- 2 dcl mleka ali sladke smetane
- 3 beljaki (zmešani v “sneg”)
Rozine namočimo v amaretto (mandljev liker), najbolje kar čez noč. Iz beljakov naredimo sneg. Ostale sestavine dobro premešamo v enotno zmes in pazimo, da ni preredka in pregosta. Po potrebi dodamo manj ali več mleka. Na koncu rahlo umešamo beljake.
Pripravimo model za šarkelj (lahko tudi drugega in ga dobro premažemo z maslom, da preprečimo prijemanje. Testo razvaljamo čim tanjše, ga namažemo z nadevom in ga čim bolj na tesno zavijemo v rolado.
Preložimo ga v model in z nožem oz. s palčko prebodemo potico čisto do konca – na večih koncih. Premažemo z jajcem in vzhajamo še kakšno uro. Pečico segrejemo na 190° in pečemo dobro uro.